umrli glas istre

umrli glas istre   pošalji telegram

istarski umrli  , glas istre umrli posljednji pozdrav

umrli glas istre telegram sućuti

 Povijest

 Glas Istre su hrvatske dnevne   novine — nezavisni dnevnik     Iz Pule čije je prvo izdanje   izašlo 18. kolovoza 1943.

Utemeljen je u partizanima, te je prvi broj Glasa Istre tiskan u okolici Crikvenice kao antifašističko glasilo naroda Istre. Od 1. studenog 1969. godine počinje izlaziti kao dnevnik, a od travnja 1989. izlazi i nedjeljom.

Tijekom rata objavljeno je 35 brojeva u ilegalnim tiskarama koje su se selile od sjeverne Istre do Gorskog kotara. U povodu 20. godišnjice tiskanja prvog broja lista "Glas Istre", na kući u kojoj se onda nalazila tiskara, postavljena je 18. kolovoza 1963. godine ploča na kojoj su urezane riječi: "U tami tajnog skloništa ovog doma zaiskrile su misli pisane riječi, iz mraka se oglasio glas naroda 'Glas Istre'".

pošalji telegram

Kroz više od pola stoljeća Glas Istre je glavni i najprodavaniji tiskani izvor informacija na području Istre. I danas najveću pažnju posvećuje mjesnim kronikama, prateći brojna zbivanja na Poluotoku, uključujući i najmanja mjesta zahvaljujući razvijenoj mreži dopisnika.

Na taj način pokriva teme opće društvene kronike, ali i sportska, kulturna, mozaična i druga zbivanja. Iako prvenstveno lokalni list, NOVINE redovno pratiezbivanja od državnog i svjetskog značaja. Uz to, ne zanemaruje novosti iz istarskog susjedstva, Primorsko-goranske županije, Slovenije i Italije.

Prvi broj Glasa Istre objavljen 18. kolovoza 1943. godine.

Novina je tijekom dužeg razdoblja djelovala u sklopu riječkog Novog lista, a s vremenom se suradnja svela na razmjenu priloga i tekstova. U razdoblju od 1979. do 1991. glavni urednici Novog lista bili su i urednici Glasa Istre.

Bitnu ulogu list je imao tijekom devedesetih kao jedan od rijetkih nezavisnih dnevnih listova u samostalnoj Hrvatskoj. Prvi urednik Glasa Istre bio je Ante Drndić Stipe (1943. – 1944.), zatim Ljubo Drndić, Zvane Črnja, Zdenko Štambuk, Vladimir Švalba - Vid i Fedor Olenković do kraja rata.

Od 2018. godine glavni urednik je Robert Frank.

List je iznjedrio važna "novinarska pera" s područja Istre prepoznatih i šire, novinare istaknute i po nagradama profesionalnih asocijacija i priznatim novinarskim radom, ali i poznate literarne autore proslavljene paralelno uz novinarsku profesiju, kao što je književnik Milan Rakovac, publicist Marijan Milevoj, Just Ivetac, Zvane Črnja, Daniel Načinović i drugi.

Online izdanje Glasa Istre

U lipnju 2018. web portal Glasa Istre, na adresi www.glasistre.hr dobio je i novo online izdanje Glasa Istre, prilagođeno za sve desktop i mobilne uređaje i rezolucije. Online izdanje jest jednako tiskanom izdanju, te je online izdanje za idući dan dostupno već od ponoći svakoga dana, na adresi http://novine.glasistre.hr/

Web izdanje Glasa Istre

Dnevni list može se čitati na internetu od 2. studenog 2004. godine. Ta, prva verzija portala Glasa Istre sadržajem se nije razlikovala od tiskanog izdanja - naime, svi tekstovi objavljeni u tiskanom izdanju bili su u cijelosti dostupni čitateljima i na internet izdanju.

Internet stranica Glasa Istre koja je pokrenuta 2004. godine na adresi www.glasistre.hr samostalan je projekt djelatnika Glasa Istre pod vodstvom tadašnjem web mastera Deana Benazića.

Inače, list kao dnevna novina izlazi od 1. studenog 1969. godine, te se pokretanje internet stranice ovog dnevnog lista poklopilo se s 35. obljetnicom od tog značajnog datuma.

Značajno je napomenuti da je Glas Istre bio prvi list u Hrvatskoj koji se pojavio na internetu Naime, godine 1997. nakratko se na internetu moglo čitati Glas Istre.

Portal se nalazi na adresi www.glasistre.hr

izvor: https://hr.wikipedia.org/wiki/Glas_Istre

zanimljivi pojmovi:

glas istre umrli , istarski umrli, istre umrli danas , umrli glas istre danas umrli glas istre , 

glas istre umrli posljednji pozdrav ,

glas istre umrli danas , glas istre osmrtnice

glas istre danas umrli, umrli glas istre danas

obavijest o umrlima glas istre

glas istre obavijest o umrlima

posljednji pozdrav umrlima glas istre

Obavijest osmrtnica

... javljamo rodbini prijateljima i znancima da nas je vijest da nas je dana___ u Puli u godini života 88 rođ u srcu napustila naša voljena osoba, prijatelj..

Ožalošćeni supruga te ostala tugujuća rodbina s obitelji ..

posljednji ispraćaj dragog nam pokojnika i pozdrav ..